Sapokan Vesipuisto Kotkassa valaistuna

Sapokan Vesipuisto

Tallinnankadun varrelta avautuvat näkymät Sapokanlahden merelliseen poukamaan. Lahden rannoille levittyy Kotkan tunnetuin ja rakastetuin puisto – Sapokan Vesipuisto.

Koko kasvukauden ajan hehkuvat lukuisat perennat puistossa. Syksy tuo puistoon ruskan värit ja talvi luo ympäristöön aivan uudenlaisen tunnelman. Sapokan Vesipuiston keskeiset elementit ovat runsaan ja monipuolisen kasvillisuuden lisäksi vesi, kivi ja valaistus. Valaistus tuo mielenkiintoisen lisänsä maisemaan ja luo tunnelmaa vuoden pimeimpinä aikoina.

Sapokan Vesipuisto syksyllä
Sapokan lahti hehkuu syksyllä keltaisen eri sävyissä. Jokaisella vuodenajalla on jotakin annettavanaan tähän alati ilmettään muuttavaan puistoon.

Puistossa kävijä ei voi olla huomaamatta puiston katseenvangitsijaa, noin 20 metriä korkealta kalliolta syöksyvää vesiputousta. Putouksen vesi on merivettä, joka on johdettu putkella kallion päälle. Sen tehtävä on pitää lahden vesi kiertävänä ja hapekkaana. Merivesi solisee myös metsäisen rinteen purossa. Puro kiemurtelee japanilaishenkisen puistonosan kautta ja laskee lopulta lahteen. Lahteen istutetut karpit saavat näin nauttia raikkaasta merivedestä.

Sapokan Vesipuistossa kukkivat rododendrot.
Sapokan Vesipuistossa kukkivat alppiruusut eli rhododendronit runsaina.

Sapokan Vesipuistossa on esillä myös veistostaidetta. Kuvanveistäjä, professori Eero Hiirosen veistoksia on puiston vesiaiheden yhteyteen sijoitettuna seitsemän kappaletta. Puistossa oleva ruusuterassi onkin nimetty taiteilijan mukaan Eero Hiirosen aukioksi. Puistoon on myös sijoitettu toistakymmentä kuvanveistäjä Hannele Kylänpään pronssista eläinveistosta kuten fasaani, kärppä, kissa, harakka ja käki. Mitä muita eläinhahmoja löydät puistosta?

Sapokan Vesipuisto veistos
Tarkkaavainen kulkija löytää Sapokan Vesipuistosta lukuisia eläinaiheisia veistoksia.

Sapokan alueen kunnostaminen puistoksi aloitettiin vuonna 1990. Puisto toteutettiin kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksosen suunnitelmien mukaan ja neljä vuotta myöhemmin puisto valmistui kaupunkilaisten ja vierailijoiden iloksi. Sapokan Vesipuisto on Suomen palkituin puisto:

  • Paras ulkovalaistuskohde 1993
  • Vuoden Ympäristörakenne 1994
  • Suomen paras Kivirakenne 1996
  • Green Flag Award -tunnus 2019