Kuopio

Kansallisessa kaupunkipuistossa voit kokea Kuopion kaupunkikulttuurin, luonnon ja elämän parhaita paloja: Keskustan puistot, ja arkkitehtuurin helmet, rännikadut, kauniin Kallaveden saaristoluonnon maisema sekä torit – nuo kaupunkimme kaupan ja kohtaamisten keskukset kertovat tarinaa historiasta ja nykypäivästä. Kansallisessa kaupunkipuistossa voit kohdata, viihtyä ja virkistyä ympäri vuoden.

Kaupunkinäkymä ja Kallaveden saaristo

Kallavedestä kasvanut kaupunki

Kallaveden vaikutukset kaupungin kehitykseen ovat historiallisesti merkittäviä. Ympäröivä vesistö ja saaristo ovat toimineet aikakausilleen tyypillisesti esimerkiksi ravinnon lähteinä, kulkureitteinä sekä vaikkapa vapaa-ajan virkistymispaikkoina. Kallaveden voidaankin sanoa muovanneen kaupunkimme kehitystä monin eri tavoin.

Kumpuilevassa kaupunkimaisemassamme voi nähdä kaupankäynnin, teollisuuden sekä asuinrakentamisen historiaa vuosikymmenien ajalta. Rännikadut yhdistävät toisiinsa esimerkiksi Snellmaninpuiston sekä sataman ja Kauppakadun varrelta löydät mualiman navan eli maankuulun Kuopion torin. Myös yksi Suomen tunnetuimmista puistoista, Väinölänniemi, kurkottaa kohti eteläistä Kallavettä yhdistäen keskustan ruutukaava-alueen laajaan saaristoomme.

Suurin osa Kuopion kansallisen kaupunkipuiston pinta-alasta on arvokasta sisämaan suurjärviluontoa ja alueen eteläisin kärki sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Kuopion satamasta. Sisämaan vesistö ja saaristo onkin kansallisen kaupunkipuistomme erityispiirre.

Kuopio sai arvonimen Suomi100 –juhlavuonna ja on järjestyksessään 9. maahamme perustetuista kansallisista kaupunkipuistoista.

Kuopion kansallinen kaupunkipuisto -tunnus