Kuopio

Kansallisessa kaupunkipuistossa voit kokea Kuopion kaupunkikulttuurin, luonnon ja elämän parhaita paloja: Keskustan puistot, ja arkkitehtuurin helmet, rännikadut, kauniin Kallaveden saaristoluonnon maisema sekä torit – nuo kaupunkimme kaupan ja kohtaamisten keskukset kertovat tarinaa historiasta ja nykypäivästä. Kansallisessa kaupunkipuistossa voit kohdata, viihtyä ja virkistyä ympäri vuoden.

Kaupunkinäkymä ja Kallaveden saaristo

Kaupunki Kallaveden äärellä

Kallaveden vaikutukset Kuopion kaupungin kehitykseen ovat historiallisesti merkittäviä.  Kaupunkia ympäröivä vesistö ja saaristo ovat toimineet aikakausilleen tyypillisesti esimerkiksi ravinnon lähteinä, kulkureitteinä sekä vaikkapa vapaa-ajan virkistymispaikkoina. Kallaveden voidaankin sanoa muovanneen kaupunkimme kehitystä monin eri tavoin.  

Kumpuilevassa kaupunkimaisemassamme voi nähdä kaupankäynnin, teollisuuden sekä asuinrakentamisen historiaa useiden vuosikymmenien ajalta. Ainutlaatuiset rännikadut yhdistävät Tuomiokirkon, kaupunkimme kauniit vehreät puistot, sataman sekä mualiman navan eli maankuulun Kuopion torin. Myös yksi Suomen tunnetuimmista puistoista, Väinölänniemi, kulkee Kallaveden rannalla yhdistäen keskustan ruutukaava-alueen saumattomasti laajaan saaristoomme.

Etelä-Kallaveden alueen maisemaa hallitsee saarien ja luotojen pirstoma selkä – saaristomosaiikki. Suurin osa Kuopion kansallinen kaupunkipuiston pinta-alasta onkin arvokasta rakentamatonta sisämaan suurjärviluontoa. Alueen eteläisin kärki sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Kuopion satamasta.