Alvar Aallon Karhu ja Päivölä

Alvar Aallon Sunila

Alvar Aalto (1898 – 1976) oli kansainvälisesti tunnettu suomalainen arkkitehti ja modernin arkkitehtuurin merkittävimpiä edustajia. Aalto on suunnitellut sekä aluekokonaisuuksia että yksittäisiä rakennuksia ja hän edisti sosiaalista arkkitehtisuunnittelua Suomessa. Sisustuksia ja huonekaluja hän muotoili yhdessä vaimonsa Aino Aallon kanssa.

Alvar Aalto noin vuonna 1935.
Alvar Aalto vuonna 1935. Kuva: Alvar Aalto säätiö.

Vuonna 1936 Alvar Aalto palkattiin suunnittelemaan uuden perustettavan tehtaan sekä tehtaan työntekijöille asuntoja silloisen Kymin kunnan Sunilan kaupunginosaan. Sekä suunnittelun että rakentamisen tahti oli nopea ja tehdas aloitti toimintansa jo vuonna 1938.

Muoto on mysteeri, joka väistää määritelmiä mutta antaa ihmiselle hyvän olon.

Alvar Aalto suunnitteli asuinalueesta modernin ja kuvaili aikalaisilleen kuinka lämpö ja vesi kulkevat rakennuksiin maanalaisia väyliä pitkin. Keskuslämmitys oli siihen aikaan uutta. Samoin olivat asuntoihin asennetut jääkaapit ja wc:t. Alvar Aalto on tunnettu siitä, kuinka hän sijoitti rakennukset taidokkaasti luonnon ja maaston olosuhteet huomioiden.

Asuinkerrostalo Honkala Sunilassa. Alvar Aallon suunnittelema.
Asuinrakennus Honkala. Kuva: Migro Wikimedia Commons.

Asuinrakennusten sijoittelussa vaikutti perinteinen, ammatillinen arvojärjestys, jolloin ylin johto ja esimiesten asunnot sijoittuivat lähimmäksi tehdasta ja työläisten asunnot etäämmälle. Tehtaanjohtajan asuintalo ja siihen kuuluva rantasauna sijoittuivat kauniille ranta-alueelle, lähelle tehdasta. Asuintaloon voi varata vierailun ja opastuksen visit.alvaraalto.fi -sivuston kautta.

Tehtaanjohtajan asuintalo Kantola.

Sunilan asuinalue on erityisen hyvin säilynyt ja laaja Alvar Aallon suunnittelema kokonaisuus, jossa voi aistia menneen ajan hengen.

Lue lisää Alvar Aallosta: www.alvaraalto.fi

Vieraile Alvar Aallon kohteissa: visit.alvaraalto.fi