Kotka Merikeskus Vellamo

Merikeskus Vellamo

Merikeskus Vellamo on kotkalaisten ylpeydenaihe. Modernia arkkitehtuuria edustava rakennus on kansainvälisesti tunnetun arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäen suunnittelema. Jättimäistä aallonharjaa muistuttavan rakennuksen katolle pääsee kulkemaan sujuvasti laiturilta ramppia pitkin. Katolta avautuvat laajat näkymät sekä kaupungin että meren suuntaan. Sieltä voi nähdä Sunilan tehtaat piippuineen sekä seurata satamiin saapuvia ja sieltä lähteviä laivoja.

Yli sata vuotta vanha höyryjäänmurtaja Tarmo Kantasatamassa, Merikeskus Vellamon vieressä
Höyryjäänmurtaja Tarmo on yksi Suomen Merimuseon vetonauloista. Jäänmurtajan uumenista löytyy mm. kiehtova monikerroksinen konehuone, jossa on loputtomasti ihmeteltävää.

Merikeskus Vellamossa on kolme museota: Suomen Merimuseo, Kymenlaakson museo sekä Merivartiomuseo. Nälkäisiä palvelee 100-paikkainen ravintola Laakonki ja tuliaiset ja matkamuistot saa museokauppa Plootusta. Lisäksi talossa on opetus- ja seminaaritiloja, 200-paikkainen auditorio sekä Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut.

Merivartiomuseon näyttely kertoo merivartioinnin ja tätä tukevan lentotoiminnan historiasta.

Kesäkuusta 2020 lähtien on Vellamossa Suomen Merimuseon ja Kymenlaakson museon yhteishankkeena toteutettu Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely, joka kertoo nykyisen Kotkan edustalla käydyn Itämeren merkittävimmän meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan ennennäkemättömällä tavalla. Näyttelyn myötä 1790-luvun ihmiskohtalot ja unohdetut tarinat heräävät eloon.

Hylystä nostettu aluksen keulakuva. Merikeskus Vellamo.