Porvoo

Porvoon keskustasta avautuu kansallinen kaupunkipuisto, jonka valokuvaukselliset maisemat, kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet ja luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaat alueet ovat jokaisen ulottuvilla.

Kaupunkipuiston graniittipenkki joen rannalla.

Porvoossa historia on nykyaikaa

Porvoon ainutlaatuisuus syntyy eri aikakausien läsnäolosta. Porvoossa eletään ja liikutaan kansallismaisemassa. Rantareitti Linnamäeltä johtaa Vanhan Porvoon ja keskustan viihtyisän rantapromenadin kautta jokisuiston lintulahdelle ja luonnonsuojelualueille.

Porvoonjoen suulla on ollut asutusta pronssikaudella ja kauppapaikka jo rautakaudella. Keskiajalla rakennettiin muinaislinna ja kirkko, jonka ympärille kaupunki alkoi kasvaa. Vanhassa Porvoossa kuljetaan keskiajalta peräisin olevilla kaduilla ja kujilla.

Suurin osa Vanhan Porvoon komeista kivitaloista ja viehättävistä puutaloista on 1700- ja 1800-luvulta. Vastakkaisen rinteen puistometsässä matkailijat ihailivat kaupunkinäkymiä jo kansallisromantiikan aikana. Keskustan eteläpuolelle levittyvä empirekaupunginosa on Pohjoismaiden laajimpia. Uusi moderni puukaupunki rakentuu Porvoonjoen vastarannalle.