Pori

Luonnon helmassa, keskellä kaupunkia. Porin kansallinen kaupunkipuisto.

Porin raatihuoneen torni

Kokemänjoen suistossa soi

Porissa Kokemäenjoki ja sen suisto ovat kaupungin sydän. Kokemäenjoen vesitietä pitkin asutus, kulttuuri ja uudet virtaukset ovat vuosituhansien saatossa levinneet rannikolta sisämaahan. Jokisuiston monet uomat ja luodot leimaavat aluetta. Porin keskustassa joen toisella rannalla kohoavat monumentaaliset teollisuusrakennukset ja toisella porvariston hulppeat kivikorttelit. Ne kertovat teollistumisen ja kaupan kasvusta sekä 1800-luvun arkkitehtuurista.

Keskustaa halkovat puistoalueet jäsentävät kaupunkia ja tarjoavat jalankulkijoille ja pyöräilijöille viihtyisät puistoväylät. Ristikkäispuistoiksi kutsutut puistoväylät ovat kaupunkikeskustan kaavahistoriallisesti näkyvimmät elementit, jotka tuovat luonnon aivan keskustaan. Puistot ovat tunnettuja myös kaupungin älykkään nimikkolinnun mustavariksen pesimäyhdyskunnista.

Luodoista, Kirjurinluoto tunnetuimpana, on tullut kaupunkilaisten ja matkailijoiden vapaa-ajanviettoalueita. Suurten festivaalien lisäksi sinne kokoonnutaan viihtymään ja harrastamaan vuoden ympäri. Erityisesti lintuharrastajille suistoalue tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön. Jokisuiston luontoon saa lähituntuman veneen tai kanootin kyydistä.

Ulkoiset linkit
Porin kansallisen kaupunkipuiston raja
Kuva Ilmakuva Vallas Oy