Pori

Luonnon helmassa, keskellä kaupunkia. Porin kansallinen kaupunkipuisto.

Porin raatihuoneen torni sinistä taivasta vasten.

Kokemänjoen suistossa soi

Porissa Kokemäenjoki ja sen suisto ovat kaupungin sydän. Kokemäenjoen vesitietä pitkin asutus, kulttuuri ja uudet virtaukset ovat aikojen saatossa levinneet rannikolta sisämaahan. Jokisuiston monet uomat ja luodot leimaavat alueen maisemaa. Porin keskustassa joen pohjoisella rannalla kohoavat monumentaaliset teollisuusrakennukset ja eteläisellä rannalla porvariston hulppeat kivikorttelit. Ne kertovat teollistumisen ja kaupan kasvusta sekä 1800-luvun arkkitehtuurista.

Keskustaa halkovat puistoalueet jäsentävät kaupunkia ja tarjoavat jalankulkijoille ja pyöräilijöille viihtyisät puistoväylät. Ristikkäispuistoiksi kutsutut väylät ovat kaupunkikeskustan kaavahistoriallisesti näkyvimmät elementit, jotka tuovat luontoa keskustaan. Keskustan puistoissa pesivät myös kaupungin nimikkolinnut, mustavarikset. 

Luodoista, Kirjurinluoto tunnetuimpana, on tullut kaupunkilaisten ja matkailijoiden vapaa-ajanviettoalueita. Suurten festivaalien lisäksi sinne kokoonnutaan viihtymään ja harrastamaan vuoden ympäri. Erityisesti lintuharrastajille suistoalue tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön. Jokisuiston luontoon saa lähituntuman myös veneen tai kanootin kyydistä.

Ulkoiset linkit
Porin kansallisen kaupunkipuiston raja
Kuva Ilmakuva Vallas Oy