Kyminlinna ja Kymijoki Kotkassa

Kuninkaantie

Kuninkaantienä tunnettu historiallinen reitti kulkee Norjan Bergenistä aina Pietariin. Väylä on tarjonnut tärkeän yhteyden ja aikojen saatossa sitä ovat kulkeneet niin kuriirit ja porvarit kuin kuninkaatkin. Suomen mantereella Kuninkaantie alkaa Turusta ja kulkee Etelä-Suomen halki Viipuriin. Turun ja Viipurin välistä osuutta on kutsuttu myös Suureksi Rantatieksi.

Suuri Rantatie kehittyi Suomen rannikkoa seuraavan merireitin rinnalle jo 1300-luvulla. Tiellä liikkujien majoituksesta, kestityksestä ja kyydityksestä huolehtineista kestikievareista annettiin asetus 1649. Tien varrelle syntyi siten kartanoita, maatiloja, majataloja, krouveja ja kestikievareita. Alkuperäisen Suuren rantatien linjaus on vielä osittain käytössä mutta matkailussa Kuninkaantieksi on merkitty uudempi tielinjaus.

Kuninkaantietä seuraamalla voit samalla tutustua kolmeen kansalliseen kaupunkipuistoon: Turun, Porvoon ja Kotkan kansallisiin kaupunkipuistoihin. Kotkassa voit tutustua Kuninkaantien varrella mm. Kyminlinnaan, Koskipuistoon ja Langinkosken keisarilliseen kalastusmajaan. Kuninkaantieltä pääset myös Aleksanterin reitille, joka vie Kotkan keskustaan joen vartta pitkin.

Korkeakosken voimala. Kuninkaantie kulkee Korkeakosken voimalan vieressä.
Kuninkaantie kulkee Korkeakosken voimalan vierestä. Korkeakoski on suosittu kalastuspaikka.

Kotkassa Kuninkaantie kulkee Sutelantien kautta ja Kyminlinnan pohjoispuolitse kohti Korkeakoskea. Korkeakoskelta itään kuljetaan Virsumäentietä, joka muuttuu Lautakatontieksi. Vanhaa Viipurintietä jatketaan Tavastilantien risteykseen, josta reitti kääntyy pohjoiseen Kievarintielle. Kievarintie kulkee itään kohti Haminaa ja muuttuu Karhusuontieksi.

Tutustu Kuninkaantiehen myös Retkipaikka-sivuston esittelyn kautta: retkipaikka.fi/kuninkaantie