Aleksanteri III Langinkoskella

Aleksanteri III kesälomalla

Venäjän keisari Aleksanteri III ja hänen puolisonsa Maria Feodorovna vierailivat Langinkoskella 1887. He ihastuivat paikkaan niin, että halusivat itselleen rakennettavan kalastusmajan kosken rannalle. Langinkosken kalastusmajan suunnitteli suomalainen arkkitehti Magnus Schjerfbeck ja sisustuksen arkkitehti ja taidemaalari Johan Jacob Ahrenberg ja jo vuonna 1889 vihittiin rakennus käyttöön

Keisaripari perheineen viihtyi kesäisin Langinkoskella, jossa he saivat viettää leppoisia päiviä ilman hovietiketin kahleita. Siellä he elivät epätavallisen reipasta lomaelämää, joka oli muun hovin mielestä heidän arvolleen sopimatonta: koko perhe poimi metsästä marjoja ja sieniä, keisari pilkkoi itse puut ja kantoi veden koskesta. Eikä modernin kasvatuksen saanut keisarinnakaan arastellut tarttua miehensä pyydystämään kalasaaliiseen. Hän laittoi mielellään ruokaa huvilan keittiössä. Tiskaamisesta keisarinna ei kuitenkin välittänyt, vaan jätti sen palvelijoille.

Langinkosken keisarillisen kalastusmajan keittiö, jossa itse keisarinna innostui valmistamaan ruokaa.

Nykyisin keisarillinen kalastusmaja on elävä kotimuseo, jossa voi tutustua majan historiaan, keisarilliseen kesäelämään sekä ihastella ainutlaatuista koskimaisemaa ja muuta ympäröivää luontoa. Ihan niin kuin keisarillinen perhekin aikanaan.