Kuopionlahti – Kauniita Kallavesinäkymiä ja vehreitä puistoja
Kuopion keskustan eteläpuolella sijaitseva Kuopionlahti jatkaa luontevasti Väinölänniemen rantareittiä. Siellä voi nauttia kauniista Kallavesi-näkymistä, veneilykulttuurista ja vehreistä puistoista. Kuopionlahden alueen puistot ovat kantakaupungin nuorimpia, koska ne sijaitsevat entisillä teollisuusalueilla ja Kallaveteen täytetyillä maa-alueilla. Alueen puistot muodostavat kokonaisuuden, joka on osa kilometrejä pitkää Kallaveden äärellä kulkevaa vehreää rantareittiä.
Puistoista tunnetuin lienee Brahenpuisto, joka on nimetty kaupungin ensimmäisen perustajan kreivi Pietari Brahen mukaan. Sen historia alkaa 1940-luvulta. Brahenpuisto tunnetaan erityisesti monipuolisesta leikkipuistosta, jonka ääreltä löytyy nykyään myös parkour-alue. Brahenpuiston läheisyydessä avoimilla nurmialueilla kesäisin pelaillaan, nautitaan piknikeväitä ja palvotaan aurinkoa. Talvisin puiston korkeimmilta sivuilta nautitaan vauhdista mäenlaskun muodossa.
Brahenpuiston vieressä sijaitseva Maria Jotunin puisto on 1970-luvulta. Sen alueella sijaitsi aiemmin kaupungin halkotarha sekä kaupungin pyykkihuone huuhtelupaikkoineen. Osa puistosta on entistä Kuopionlahden pohjaa. Puistossa sijaitsee islantilaisen kuvanveistäjä Rúrin auringonkulkua tasaus- ja seisauspäivinä osoittava tilataideteos Kuopio Observatorium (1995). Puiston kulmassa on Kuopionlahden pallokenttä, jossa vierailevat kesäisin tivolit. Talvisin sen kentällä luistellaan ja pelataan. Kuopionlahden rantaa pitkin kävellessä matka jatkuu Haapaniemelle, kohti tehdastyöläisten asuinalueita. Siellä voi aistia vanhan Haapaniemen tunnelmia ja nähdä palan kuopiolaista teollisuushistoriaa.
Tutustu Aarneenpuistoon, Myhkyrinpuistoon, Martti Merenmaan- ja Myllykallionpuistoon
Kuopionlahden läheisyydessä Haapaniemenkadun länsipuolella sijaitseva 1980-luvulla rakennettu Aarneenpuisto on nimetty paikallisen naisasiavaikuttajan Elisabeth Stenius-Aarneenkallion mukaan. Hän omisti puiston yläpuolisella kalliolla sijainneen huvilan ja puistossa on hänelle omistettu muistomerkki (Anu Matilainen, 1991). Nykyisin Aarneenpuistossa on laaja kokoelma erilaisia havupensaita ja -puita. Puiston kasviharvinaisuus on toukokuussa valkoisena kukkiva japaninmagnolia ‘Vanha Rouva’. Matkaa voi jatkaa metsäisen Myhkyrinpuiston viertä ylös Mölymäelle, ja suunnistaa Martti Merenmaan- ja Myllykallionpuiston kautta kulkien kaunista Valkeisenpuistoa ihailemaan.