Valkeisenlammen ympäristö – Liiku, leiki ja nauti puistomiljöön kauneudesta

Valkeisenpuisto on yksi kaupungin kauneimmista ja suosituimmista virkistysalueista. Puisto sijoittuu Valkeisenlammen ympärille. Puiston kasvillisuus on monilajista ja sieltä löytyy esimerkiksi laaja ruusutarha sekä perhosille mieleisiä mesikasveja. Puistossa ja sen läheisyydessä on monipuoliset mahdollisuudet leikkiin, liikuntaan, peleihin, uimiseen ja kalastukseen. Talvisin lammen jäällä pilkitään ja hiihdetään sekä puistossa lasketaan mäkeä useammassakin eri kohdassa. Puistoa ympäröivät useiden aikakausien arvorakennukset, jotka muistuttavat alueen sairaala- ja hoitolaitoshistoriasta. Puistosta avautuu komea näkymä korkeuksiin kohoavalle maamerkille Puijon tornille. 
 
Valkeisenpuistossa on satoja erilajisia istutettuja kasveja, joten se on erinomainen päiväkävely- ja piknikkohde kesäisin erityisesti kukkaloiston kauneudesta ja ruusujen tuoksusta nauttivalle. 
Valkeisenlammen ympärille 1950-luvulla useassa vaiheessa rakennettu puisto on kokenut perusteellisen kunnostuksen 2000-luvun taitteessa. Puistoon saapuminen sekä lampea kiertävä pääreitti on esteetön ja myös länsirannan ruusutarhan keskusaukiolle pääsee pyörätuolilla. 

Valkeisenpuiston luoteiskulmalta löytyy leikkipaikka, jossa on monipuolinen valikoima liikunnallisia leikkivälineitä, joista useimpiin ovat myös aikuiset tervetulleita leikkimään. Leikkipaikan keskeltä löytyy leikkivälineharvinaisuus Kulakalle–karuselli, jonka muistavat monet nykypäivän lasten vanhemmat ja isovanhemmat. 

Vehreä ja monilajinen Valkeisenpuisto

Valkeisenpuistossa erityistä on sen monilajinen ja kerroksellinen kasvillisuus aina vesirajasta puiston reunoille asti. Erilaiset puut, pensaat, perennat sekä vesi- ja kosteikkokasvit hurmaavat hehkuvilla väreillään keväästä kesään ja vielä syyspukuunkin vaihtaessaan.  
 
Puistossa on jaloja lehtipuita, kuten tammia, jalavia, saarnia ja vaahteroita sekä kukkivia pikkupuita; erilaisia pihlajia, kirsikoita ja päärynöitä sekä rungollisia syreeneitä. Havupuista muodoltaan eksoottisimpia ovat luoteiskulmalta löytyvät surukuuset, joiden kapea aavemainen olemus voi saada iltavalaistuksessa mielikuvituksen laukkaamaan.  
 
Pensaista näyttävimpiä ovat puiston länsireunalla kukkivat loistavan valkoiset tähtijasmikkeet ja vaaleasta roosaan taittavat syyshortensiat sekä lajirikas pensasruusualue. Keväällä vierailijaa ilahduttavat vaalean violettina kukkivat näsiät ja rannan tuntumassa pajut. Perennat hurmaavat kukinnallaan läpi kesän. Alkukesästä kukkivat violetit kääpiökurjenmiekat, valkoiset rönsytiarellat ja lemmikinsiniset kaihonkukat. Myöhäisen kesän värittäjiä ovat perhosia houkuttelevat keltaiset nauhukset ja punasävyiset punalatvat ja purppurapunahatut. 
 
Veden ääreltä ovat löytäneet paikkansa monilajinen joukko luonnonvaraisia vesi- ja kosteikkokasveja, joista ehkä näyttävin on lammen pohjoisrannalla kukkiva ja vuosien myötä runsastunut valkoinen isolumme. Kasvien lisäksi lammen rantavedessä ihastuttaa, alun perin läheisessä kaupunginsairaalan puistossa sijainnut Kevät -veistos (Heikki Nieminen). 

Iitin Tiltu, Linnanmäki, Toukoniitty, Matti ja Maija Hesperia sekä Pushkin 

Puiston itäpäässä sijaitsevalla ruusualueella kukkii yli 50 lajin- ja lajikkeen kokoelma pensasruusuja. Tähän joukkoon kuuluu useita ns. löytöruusuja, jotka ovat sinnitelleet Suomen ilmasto-oloissa vuosikymmeniä ja niiden syntyvaiheet ovat epäselvät. Monet näistä ovat saaneet nimensä löytöpaikkansa mukaan. Valkeisenpuiston pensasruusualueelta löytyvät mm. Iitin Tiltu, Linnanmäki ja Toukoniitty sekä Matti ja Maija Hesperia. Itärannalla lähempänä kaupunginteatteria sijaitsee Kuopion ystävyyskaupunkiin, Venäjän Pihkovaan, liittyvän kirjailija Pushkinin rintakuva (Oleg Komov). 
 
Puiston länsireunalla keltaisen Ukkokodin edustalla on graniittikivin porrastettu ruusutarha, jossa kukkii vuosittain noin 30 eri lajikkeen ryhmä- ja peittoruusujen porukka. Alueen kukkaloistoa täydentävät Easy Elegans -pensasruusut ja pallomaiset violettina kukkivat jättilaukat. Myös syyskesällä keltaiseksi muuttuvat isosiniheinät ovat tärkeä osa ruusutarhaa.  

Ruusujen tuoksu on huumaava varsinkin vähemmän jalostettujen pensasruusujen alueella. Ruusut kukkivat lajista riippuen läpi kesän aina kesäkuun loppupuolelta aivan syksyn ensimmäisiin pakkasiin saakka. Länsireunan ruusutarhassa sijaitsee puiston uusin taideteos, ruostumattomasta teräksestä valmistettu, spektroliittijalustalla asetettu Mökit ja Mäet -veistos (Antti Immonen, 2004). 

Historiallisia rakennuksia puistomiljöön äärellä

Valkeisenlammen ympäristön rakennuksissa korostuu erityisesti sairaala- ja hoitolaitosten historia. Valkeisenlampi, on aikanaan ollut tärkeä sekä kahden sen rannalla sijainneen sairaalan että läheisen kasarmialueen vesihuollolle. Lampea ympäröivien maiden siirryttyä kaupungille 1800-luvun puolivälissä alettiin sen itärannalle rakentaa lääninsairaalan kokonaisuutta. Alue on 2000-luvuilla muutettu asuinkäyttöön, samoin kuin vieressä sijainnut kaupunginsairaalan alue ja vastarannalla Niiralassa seisova keltainen uusklassismia edustava Ukkokoti vuodelta 1917, suunnittelijana Väinämö Killinen. Vanhainkotikäytössä on aikanaan toiminut myös pohjoispuolella sijaitseva Oiva Kallion suunnittelema pieni valkoinen italialaistyylinen rakennus vuodelta 1926. Sen takana kohoaa samana vuonna valmistunut uljas Niiralan koulu (Armas Lindgren ja Bertel Liljequist) ja vieressä 1960-luvun puhdaslinjaista modernismia edustava Kuopion kaupunginteatteri (Risto-Veikko Luukkonen ja Helmer Stenros), joka on saanut kohti lampea avautuvan laajennusosan vuonna 2014 (Arkkitehtitoimisto ALA Oy). Kaupunginteatterin edessä on Kuopiossa vaikuttaneen kirjailija ja näytelmäkirjailija Maria Jotunin muistomerkki, jonka on tehnyt kuvanveistäjä Raimo Utriainen. Jotunia ja Minna Canthia on kunnioitettu myös teatterin sisällä nimeämällä sen salit Minnaksi ja Mariaksi. 

Kuopion lääninsairaala kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin (RKY 2009).