Huvimaja rantakallioilla Kallaveden äärellä vehreässä Väinölänniemen kaupunkipuistossa. Kuvaaja: Vicente Serra.

Väinölänniemi – nauti rantapromenadista ja luonnon läheisyydestä

Väinölänniemi, eli Vänäri, on Kuopion vanhimpia ja tunnetuimpia kaupunkipuistoja. Yli 150-vuotisen puistohistoriansa aikana keskustan läheinen niemi on toiminut merkittävänä virkistys- ja tapahtumapaikkana niin kaupunkilaisille kuin matkailijoillekin. Kallaveden ympäröimällä Väinölänniemellä on aikoinaan ollut muun muassa kylpylä-, ravintola- sekä teatteritoimintaa. Alueella on myös pitkä historia urheilu- ja liikuntapaikkana. Nykyään Väinölänniemellä onkin monenlaisia pelikenttiä ulkoilijoiden ja eri lajien harrastajien iloksi. Vänärillä sijaitsee myös Kuopion suosituin uimaranta hyppytorneineen. Kesäisin heinä-elokuun vaihteessa Vänäri täyttyy iloisista juhlijoista, kun alueen valtaa kolmipäivänen Kuopiorock-festivaali. Musiikki kantautuu hyvin myös Kallaveden aalloille ja moni ankkuroikin veneensä alueen läheisyyteen ja nauttii festivaalitunnelmasta vesillä. Keskustan läheisyydessä oleva Väinölänniemi kurkottaa kohti etelää ja liittää Kuopionniemen Kallaveden saaristoon.

Väinölänniemen historia ja luonto

Kuningas Kustaa Vaasan aikaan Väinölänniemellä sijaitsi pappila. Alun perin alueella ollut tila pakkolunastettiin pappilalle Olli Lappalaiselta, joka sai korvauksena uuden tilan toisaalta. Pappilan aikaan alueella sijaitsi viljelyspalstoja, kirkonpalvelijoiden torppia sekä vanha hautausmaa niemen kärjessä. 

Pappilan maat liitettiin kaupungin maihin 1850-luvulla, jolloin niemeä alettiin kunnostaa ja keskeinen puistoalue nurmikenttineen sekä käytävineen alkoi hiljalleen muodostua. Alueella toimi tuolloin myös kylpylä sekä Peräniemen ensimmäinen ravintola kaupunkilaisten virkistykseksi. Väinölänniemellä on aikoinaan toiminut myös kookas teatterihuone, juhlakenttä, soittolava, vesimyymälöitä sekä Matkailijayhdistyksen rakennuttamat kolme puista huvimajaa, jotka ovat edelleen käytössä.

Peräniemellä sijaitsee myös 1900-luvun alussa rakennettu keltainen Peräniemen kasino ja niemen kärjessä yksi kolmesta paviljongista. Muilta osin Peränimen alue on iäkästä metsäpuistoa ja säilynyt luonnonmukaisena komeine rantakallioineen ja kilpikaarnaisine mäntyineen. 

Liikkuva ja urheileva Kuopio

Myös monipuolinen liikunta ja urheilu on kuulunut Väinölänniemelle kesäisin jo yli 100 vuoden ajan. Ensimmäisen tenniskenttä avattiin jo vuonna 1911. Väinölänniemen urheilustadion puolestaan toimi jalkapallojoukkue KUPSin kotikenttänä 1930-luvulta vuoteen 2005 saakka. Stadionin katsomorakennus ja lipunmyyntikojut ovat peräisin 1950-luvulta. Samalta ajalta on myös juoksija Hannes Kolehmaiselle pystytetty patsas (Heikki Konttinen, 1952).