Kalastuselämyksiä keskellä kaupunkia ja saaristossa

Kuopiossa kalastuselämykset alkavat jo aivan keskustasta. Kauniin Valkeisen puistomiljöön ytimessä sijaitsee kalaisa Valkeisenlampi, jonka ääreltä voi bongata monen ikäisiä onkijoita, pilkkijöitä ja viehekalastajia. Helposti saavutettavia lähikalastuspaikkoja löytyy myös Väinölänniemen molemmin puolin. Etelä-Kallaveden saaristo puolestaan tarjoaa veneilevälle rajattomat mahdollisuudet eri kalastusmuodoille.

Kalaisa Valkeisenlampi tarjoaa kalastuselämyksiä kaupungissa 

Vehreän puistoalueen keskellä sijaitsevan Valkeisenlammen kalakanta on runsas ahventen, haukien ja siikojen osalta. Erikoisuutena lammessa on sen pitkäkuonoinen ja viiksekäs siperiansampikanta sekä luontaisesti lisääntyvä suutari, joita kauempaakin matkaavat lajikalastajat tulevat pyytämään. Tapahtumien yhteydessä lampeen on istutettu myös kirjolohta. Valkeisenlammen kalastusvuosi huipentuu keväällä valtakunnallisen kalastuspäivän tapahtuman merkeissä, kun rannat täyttyvät kalastavista koululaisista. Valkeisenlampi kuuluu kaupungin vapakalastusalueisiin eli siellä saa vapaasti, ilman erillistä maksua, onkia ja pilkkiä.  

Kalaan eteläiselle Kallavedelle saaristoon

Kansallisen kaupunkipuiston laaja saaristo ja Kallavesi tarjoavat monipuolisia kalastusmahdollisuuksia vierailijoilleen. Matalikoista, kapeikoista ja penkoista sekä selkävesistä ja rikkonaisesta saaristosta löytynevät mieleiset kalapaikat jokaiselle. Saaliiksi Kallavesi tarjoaa heittokalastajalle ja vetouistelijalle esimerkiksi kuhaa, haukea ja ahventa, eikä taimenenkaan saanti ole mahdottomuus. Verkkokalastaja puolestaan saa näillä vesillä myös muikkua. Antoisimmat kalapaikat jäävät usein löytäjänsä omaan tietoon, mutta esimerkiksi Hietasalon saaresta itään aukeavalla Ollinselällä on usein tavattu vetouistelijoita. Kuopion kaupunki omistaa suuren osan kansallisen kaupunkipuiston laajoista vesialueista, joten alueelle saa kalastuslupia helposti.  
 
Kalastusretkien taukopaikoiksi sopivat erinomaisesti vaikkapa Koistinsaarten kalamaja ja sauna. Kallaveden saaristossa on lukuisia kaupungin ylläpitämiä rantautumis- ja nuotiopaikkoja, jotka ovat kaikkien käytössä jokamiehen oikeudella.

Kalastusluvat 

Kaupungin vapakalastusalueilla saa kalastaa ongella, pilkillä tai vieheellä yhdellä vavalla. Viehekalastukseen (virveli, perho) yhdellä vavalla, tulee 18 – 64 -vuotiaiden maksaa valtion kalastonhoitomaksu. Kuopion kaupunki myy omistamilleen vesialueille Kallavedellä lisävapa-, tuulastus-, verkko- ja muita pyydyslupia. Luvat myydään osoitteessa kalakortti.com. 
 
Lue lisää kalastuksesta ja kalastusluvista Kuopion kaupungin sivuilta.