Veneilyä Kallavedellä, Kuvaaja: Vicente Serra.

Kallaveden saaristo – järviluonto lähelläsi

Kallaveden saaristo on monipuolinen kohde Kuopiossa, niin kesäaikaan veneilijöille kuin talviaikaan retkeilijöillekin. Heinäkuun ilta-auringossa suosituimmilla nuotiopaikoilla kohtaat todennäköisesti muitakin vierailijoita, kun taas hieman syrjemmällä pääset nauttimaan erämaisen saaristoluonnon rauhasta.

Saaristolla on ollut suuri merkitys entisaikoina, sillä se tarjosi suojaa hevoskyydillä jäällä talviteillä kuljettaessa. Myös kalastajat hakeutuivat suojaan saaristoon rakennetuille autiotuville. Nykyään Kallavesi ja sen kaunis saaristo tarjoavat monipuolisia virkistysmahdollisuuksia vuoden ympäri.

Keski-Kallaveden saaristo on Ruotsin vallan aikainen lahja vastaperustetulle Kuopion kaupungille. Alueen julkinen omistus on mahdollistanut ja turvannut saariston hyödyntämisen retkeilyyn ja virkistyskäyttöön. Kansallisen kaupunkipuiston alue on keskeisiltä osiltaan vapaassa käytössä jokaisenoikeudella, lukuun ottamatta suojelualueiden maihinnousukieltoaikaa 1.5. – 31.7.

Suurten vehreiden saarten lisäksi rikkonainen saaristomosaiikki koostuu pääosin kallioisista ja karuista lintuluodoista. Kallavesi ja sen saaristo tarjoavatkin tärkeitä pesimäpaikkoja linnustolle. Monet alueen pienimmistä saarista ja luodoista ovat suojeltuja. Järviluonnon rauhassa voitkin kuulla kauas kaikuvan kuikan huudahduksen tai vaikkapa erikoislaatuisen härkälinnun mylvinnän.

Kuopion satamasta voit nousta Kallavedellä risteilevien sisävesilaivojen kyytiin ja matkata esimerkiksi kesäiselle Hietasalon saarelle. Hietasaloon ja muille kaupunkipuistoalueen merkittävimmille saarille, kuten IIvarinsaloon, voit myös rantautua veneellä, kajakilla tai kanootilla. Saarten lukuisat suositut nuotiopaikat, laavut ja esimerkiksi Koistinsaarten kalamajat soveltuvat mainiosti vierailu- ja makkaranpaistopaikoiksi myös talven hiihtoretkillä tai moottorikelkkaillessa. Kallavesi kuuluu Vuoksen vesistön latvavesiin, joten Kuopioon on mahdollista tulla vesitietä pitkin virkistäytymään vaikka maailman ääriltä asti.