Tori – kohtaamispaikkoja kaupungissa
Kuopion tori on sijainnut nykyisellä paikallaan aina 1800-luvun alkupuolelta lähtien, mutta kauppatorina se on toiminut vuodesta 1856. Torilla on pitkä ja vahva markkinaperinne, joka jatkuu yhä edelleen muun muassa syys- ja tammimarkkinoiden muodossa. Myös uusia perinteitä ollaan luomassa esimerkiksi kesäisin järjestettävillä suurkirppiksillä. Torilla järjestetään myös tapahtumia ja esityksiä ympäri vuoden, esimerkiksi kansainvälinen tanssifestivaali Kuopio Tanssii ja Soi näkyy ja kuuluu myös torilla kesäisin.
Kuopion kauppatori, mualiman napa, on kohtaamispaikka ja olohuone, jonne tullaan nauttimaan kaupungin vilinästä, kahvikupposesta ja torin herkuista. Torilta ja sen sivulla sijaitsevasta kauppahallista löytyy maisteltavaksi perinneruokia esimerkiksi kalakukkoa.
Kauppatorin ympäristö
Torin sivua koristaa jugendtyylinen kauppahalli vuodelta 1902 (J. V. Strömberg), jonka julkisivuista voi ihastella erilaisia kasvi- ja eläinaiheisia ornamentteja. Kauppahalli on saanut kylkeensä Apajaksi nimetyn lasipaviljongin vuonna 2013. Hallin päädyissä päivystävät kaupunkilaisille rakkaat Veljmies (Heikki Konttinen, 1959) ja Siskotyttö (Taru Mäntynen, 1984) –patsaat, viihtyisien katuaukioiden ympäröiminä.
Torin pohjoisreunaa koristaa F. A. Sjöströmin suunnittelema näyttävä kaupungintalo vuodelta 1885 ja eteläreunaa Kuopion Lyseon lukio, joka on erityisesti Helsingin keskustan suunnittelijana tunnetun Carl Ludvig Engelin käsialaa. Torin länsireunalla perinteikäs Carlsonin tavaratalo ja Hotelli Atlas vuodelta 1930 (Eino Pitkänen) on ajalleen tyypillinen yhdistelmä klassismia ja funktionalismia.
Siirry Kuopion Lyseon ohi Kauppakatua alas Tuomiokirkon suuntaan. Kirkon edestä löydät nykyisen Snellmaninpuiston, jonka paikalla sijaitsi Kuopion päätori ennen nykyiselle paikalle siirtymistään.
Kuopion tori kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin (RKY 2009), johon sisältyvät torin lisäksi kauppahalli, lyseo, ja kaupungintalo.