Länsipuiston Tyrsky-suihkulähde ja kesäkukkaistutukset

Kaupunkikeskustan vihreät helmet

Puistoalueet luovat vihreitä keitaita urbaanin kaupunkikeskustan lomaan. Kaksi Kokkolan puistohelmeä sijaitsevat aivan kaupungin ytimessä. Niistä molemmilla on oma tarinansa, joka juontaa kaukaa historiasta.

Länsipuisto

Nykyisen Länsipuiston alueella Tehtaankadun ja Kustaa Aadolfin kadun varrella oli vielä 1800-luvun puolivälin jälkeen joitakin yksityisiä puutarhoja, mutta suurin osa puistoalueesta oli luonnontilassa. Kokkolaan 1860-luvulla perustettu puutarhayhdistys otti hoitaakseen puiston kunnostamisen hyvin hoidetuksi yleiseksi puistoksi.

Länsipuiston kesäkukkaistutuksia ja esiintymislava.

Keskelle puistoa on pystytetty Karl G. Nylundin v. 1973 veistämä Tyrsky -suihkukaivo, joka on omistettu kaupunginlääkäri Einar Cederbergin muistolle:

”Ihmisen suuruus ilmenee hänen tavastaan kohdella lähimmäistään”.

Länsipuistossa sijaitsee esiintymislava, jossa järjestetään puistokonsertteja ja muita tapahtumia. Leikkipaikka takaa perheen pienempienkin viihtyvyyden.

Chydeniuksenpuisto

Chydeniuksen puiston tontti testamentattiin aikoinaan kaupungille sillä ehdolla, että tontille perustettaisiin puisto (1860). Keskelle puistoa on sijoitettuna kuuluisaa poliitikkoa ja kirkkoherraa Anders Chydeniusta (1729–1803) esittävä veistos. Puisto sijaitsee historiallisen Isokadun varrella.

Chydeniuksen puisto on kuin pieni helmi tiiviin keskustarakenteen keskellä.

Chydeniuksenpuiston tunnelmaa

Upeat puuvanhukset hallitsevat puistoa ja luovat varjoisan ja rauhallisen tilan kaupungin vilinän keskelle. Kauniit kukkaistutukset kutsuvat viihtymään. Puistossa elävän naakkayhdyskunnan luoma äänimaisema antaa alueelle oman erityispiirteensä. Tästä syystä puiston lempinimi onkin ”Naakkapuisto”.