Vanha kalastajakylä kesällä, rantaviivassa kiviröykkiöille perustettuja vähän vinksottavia puulaitureita, taustalla rakennuksia ja keskellä kuvaa puna-valkoinen majakka.

Tuhansien tarinoiden Tankar

Tankarin majakkasaari Kokkolan ulkosaaristossa, on vuosisatojen ajan tarjonnut suojaa rannikon kalastajille ja hylkeenpyytäjille. Maankohoamisen myötä 1200-luvulla merestä noussut karu luoto sai jo varhain tehtäväkseen opastaa merenkulkijoita. Nykyinen majakka valmistui 1889 ja on edelleen Suomen valovoimaisin majakka. Tankar on yhä monen rannikon asukkaan perinteinen kesäpaikka, jossa monella suvulla on oma kalastajamökkinsä.


Kesäkahvila, grillipaikat ja vierasvenelaituri palvelevat niin veneilijöitä, M/S Jennyn matkustajia kuin saarelaisiakin. Vuonna 1754 rakennettu kirkko tarjoaa hiljentymispaikan, ja monet hääparit vannovat valansa sen ainutlaatuisessa tunnelmassa. Saaren arvokas rakennuskanta onkin valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Retkeile vastuullisesti


Tankarin karun kaunis luonto on haavoittuva ja Natura 2000 luonnonsuojelualuetta. Saaressa tulee retkeillä merkittyjä polkuja pitkin. Pohjoiskallio ja saaren etelä- sekä länsirannat ovat linnuston tärkeimmät pesimäalueet.

Saaren pinta-ala kasvaa ja kasvillisuus muuttuu alueella tyypillisen maankohoamisen vuoksi. Pitkospuureitit ja monipuolinen kasvillisuus ilahduttavat saaren luontopolulla kulkijaa. Saarella onkin tavattu jopa 260 eri lintulajia, joita majakan valo houkuttaa. Merikotka on tuttu näky saarrella, varmimmin kesäinen vierailija tapaa kuitenkin saarella laiduntavat lampaat, jotka uteliaina tarkkailevat matkailijan liikkeitä.

Tankarin majakkasaari sumussa.

Tutustu Tankariin


Voit piipahtaa Tankarissa päiväretkellä, mutta parhaiten koet saariston tunnelman, kun jäät yöksi. Kiireetön vierailija palkitaan ainutlaatuisella kokemuksella seuratessa majakan valokeilaa hiljaisella merellä. Yöpymispaikaksi voit valita luotsiasemalla sijaitsevan Tankar Inn hostellin tai kalastajakylän vierasmajan.


M/S Jenny liikennöi kesäkaudella säännöllisesti Kokkolan Meripuistosta Tankarin majakkasaarelle.

M/S Jenny lähdössä kohti Tankarin majakkasaarta.