Pitkospuut luontopolulla.

Merenrantaniittyjä ja maankohoamisrannikkoa

Rummelö – Harrbådan luonnonsuojelualue sijaitsee Vanhansatamanlahden rannalla pyöräilymatkan päässä Kokkolan keskustasta. Natura 2000 verkostoon lukeutuva lintuvesialue on pinta-alaltaan 236 ha. Alueelle ovat tyypillistä matalat vesialueet, lieterannat, laajat rantaniityt, ruovikot ja rehevät lehtimetsät. Maankohoamis-rannikon kasvillisuuden vyöhykkeisyys on hyvin edustettuna. Harrbådan hietikkoinen niemi on yli 200 km pitkän harjujakson pohjoisin näkyvä osa.

Alueen arvokkainta luontoa edustaa monimuotoinen linnusto. Alue on lepäilevien muuttolintujen, erityisesti vesilintujen ja kahlaajien suosiossa ja harvinaisuuksiakin nähdään usein. Lehtimetsien lahopuustoa on runsaasti mikä näkyy ja kuuluu myös poikkeuksellisen monimuotoisena metsälinnustona.

Luontopolku ja esteetön reitti

Alueella kulkee noin 4 km mittainen opastettu luontopolku. Linnustoon ja maisemaan pääsee tutustumaan alueen kolmesta lintutornista ja ruovikon lintulavoilta. Villa Elban lintutorni soveltuu myös liikuntarajoitteisille.

Elban pysäköintialueelta löytyy liikuntarajoitteisille ja lastenvaunuille soveltuvan reitin (700m) lähtöpaikka. Kesäisin rantaniityillä laiduntavat lampaat noin 45 hehtaarin alueella. Ravitsemus- ja majoituspalveluita on tarjolla Villa Elbassa ja alueella olevassa kesäravintolassa.