Ilmakuva Hangon saaristosta.

Seikkaile Hangon saaristossa

Lännessä Hangon kansallisen kaupunkipuiston alue rajoittuu läänin rajaan ja samalla Saaristomeren yhteistoiminta-alueeseen saakka. Kaupunkipuistoon kuuluu kantakaupungin eteläpuoliset saaret ja läntinen saaristo.

Hangon sijainti mereen työntyvässä niemessä, jonka edustan saaret ovat enimmäkseen puuttomia ja kallioisia luotoja, luo erinomaiset tuuliolosuhteet purjehdukselle. Kaupungissa on kaksi pursiseuraa: Vuonna 1906 perustettu HSF, Hangö Seglarförening, joka on Suomen vanhimpia pursiseuroja ja HUS, Hangöudds Segelsällskap, joka sekin on jo vuonna 1931. Pursiseurat järjestävät toimintaa huipputason purjehduskilpailuista vapaa-ajan virkistysveneilyyn.

Kuvassa purjehdusvene Hangon saaristossa.
Purjevene Hangon kansallisen kaupunkipuiston alueella. Kuva: Hangon kaupungin maankäyttöosaston arkisto.

Maineikkain purjehduskilpailuista on Hangon regatta, jota on järjestetty vuosittain 1910 lähtien sotavuosia lukuun ottamatta. Hangon regatta kerää kilpailijoita kaikkialta Suomesta ja ulkomaita myöten. Kilpailut järjestetään heinäkuun ensimmäisenä tai toisena viikonloppuna ja Regatan kilpailukeskuksena on Itäsatama.

¨Kuvassa purjeveneitä kilpailemassa Regatassa Hangossa.
Veneitä ottamassa mittaa toisistaan Hangon Regatassa. Kuva: Hangon kaupungin maankäyttöosaston arkisto.

Hangon kaupunki omistaa ja huoltaa pienvenesatamia Itäsatamassa, Hangonkylän satamassa ja Kappelisatamassa. Hanko on kautta aikojen tarjonnut luontevan levähdyspaikan merenkulkijoille Itämeren merireiteillä. Vierasvenepaikat Hangon satamissa ovat hyvin suosittuja pysähdyspaikkoja satamien hyvien palveluiden ja Hangon vetovoimaisuuden vuoksi.

Täältä löydät lisätietoa Hangon venesatamista (linkki ohjaa sinut Hangon kaupungin kotisivuille).

Hangon saaristossa risteilevä pieni kuljetusvene.
Hangon saaristoon pääsee myös pienillä risteilyaluksilla. Kuva: Hangon kaupungin maankäyttöosaston arkisto.

Itäsatamasta järjestetään laivaristeilyjä kesäaikaan Bengtskärin majakalle, joka sijaitsee noin 25 kilometriä Hangosta lounaaseen ulkomerellä ja Hauensuolen kalliopiirrosalueelle Tullholmenille. Satamasta on myös mahdollista vuokrata vene kippareineen tai Hangon kaupungin matkailutoimiston avulla voi räätälöidä itselleen halutun risteilyn.

Kuvassa Hangossa sijaitseva Tulloholmen, jossa on paljon kalliopiirroksia.
Yleisnäkymä Tulloholmenista, jossa kannattaa vierailla ihastelemassa kalliopiirroksia. Kuva: Hangon kaupungin maankäyttöosaston arkisto.
Kuvakollaasi Hauensuolen kalliopiirroksista Hangossa.
Hauensuoli on maassamme ainutlaatuinen historiallinen kalliopiirrosalue, joka on rauhoitettu muinaismuistolain nojalla. Kallioille on syntynyt vieraskirja, joka ajoittuu keskiajalta 1900 –luvulle. Kuva: Hangon kaupungin maankäyttöosaston arkisto.

Hankolaisille vene korvaa kesämökin. Hankolaiset veneilijät tietävät hyvin, että Hankoniemen edustan vedet ovat hyvin karikkoiset ja paikoin hyvin matalat. Merkityiltä merireiteiltä ei ole syytä poiketa, sen todistavat jo vuosisatoja merenpohjassa makaavat hylyt. Suojaisimmat saaret tarjoavat viihtyisiä retkipaikkoja veneilijöille lintujen pesintäajan jälkeen. Hankolaiset tuntevat hyvin nämä suojaisat ”mansikkapaikat” ja ovat käyttäneet Hangon edustan saaristoa kautta aikojen.

Purjevene Hangossa.
Purjehtiminen kuuluu usean hankolaisen kesään. Kuva: Hangon kaupungin maankäyttöosaston arkisto.
Hangon saaristoa ja veneitä ilmasta käsin kuvattuna.
Hankolaiset veneilijät tuntevat hyvin Hangon edustan karikkoiset ja matalat reitit. Kuva: Hangon kaupungin maankäyttöosaston arkisto.