Puutalokortteli

Kymenkartanonkadun, Kauppakadun ja Savontien rajaaman korttelin puurakennukset rakennettiin 1800-luvulla. Puutalot muodostavat Kauppakadun suuntaan umpikorttelirakentamiselle tyypillisen katutilaa rajaavan, tiiviin julkisivun. Entisen apteekin takapiha jatkuu rantaan puistoalueena. Korttelissa sijaitsevat nykyisin taidemuseo, WPK-talo, kesäteatteri ja ravintola.

WPK-talo

Heinolan Vapaaehtoinen Palosammutuskunta, V.P.K. aloitti toimintansa vuonna 1887. Heinolan V.P.K:lle valmistui 1891 näyttävä toimitalo Kauppa- ja Kymenkartanonkatujen kulmaukseen.

Alkuperäinen sisustus oli tuhoutunut talon lukuisissa remonteissa. V.P.K. talon restaurointi- ja kunnostustyöt aloitettiin 1996. Talon sisustus laadittiin 1800-luvun lopun esikuvien mukaisesti. Sekä näyttämö että soittoparveke, pilasterit, paneelit ja konsolit palautettiin korjauksessa alkuperäiseen loistoonsa. Talo vihittiin uudelleen käyttöön heinäkuussa 1998.

WPK-talon väritutkielma: Jorma Lyytikäinen

Taidemuseo

Tunnetuin ja merkittävin Heinolassa 1800-luvulla vaikuttanut käsityöläinen oli puuseppämestari Jacob Abrahamsson Nygrén (1768-1863). Hän teki Heinolassa niin rakennuksia kuin huonekaluja. Heinolassa hienoin säilynyt Nygrenin rakennus on Toropoffin talo Kauppkakadun varrella.

Rakennus valmisui 1830 ja se on toiminut pitkän historiansa aikana kotina sekä mm. hotellina eli Seurahuoneen Anneksina (lisärakennuksena), kouluna ja nahkatehtaana. Rakennusta korjattiin vuosina 1985-86, minkä jälkeen siitä tuli käsityöläistalo. Korjauksessa palautettiin sisätila mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Rakennuksessa toimii Heinolan taidemuseo.

taidemuseon rakennus pihalta päin