Ulkoilua virran varrella

Rantareitistö

Heinolan kansallisessa kaupunkipuistossa on upeita Jyrängönvirran rantoja seurailevia kävely- ja pyöräilyreitistöjä yli 10 km. Jyrängön silloilta voi lähteä neljään eri suuntaan rakennettuja puistoja ja luonnonrantoja pitkin kulkeville rantareiteille, jotka jatkuvat kaupunkipuiston rajoja pidemmällekin. Reitistön varrella on niin kultuurihistoriallisesti mielenkiintoisia paikkoja kuin luontoarvoja, ja ennen kaikkea kauniita maisemia.

Lampi Siltasaaressa.

Luontopolut

Rantareitistöön liittyy useita luontopolkuja. Sepänniemen kärjessä on luonnonsuojelualue, siellä kulkevalla luontopolulla voi havaita merkkejä Savontien varrelle syntyneestä keskiaikaisesta Jyrängön kylästä. Jyrängön kylä voi hautapaikkalöydön perusteella juontaa juurensa rautakaudelle ja osa 1700-luvun kylään kuuluvista taloista sijaitse niemen kärjessä kohoavalla kalliomäellä. Alueella on muinaismuistolain nojalla suojeltu Sepänniemen linnoitus, joka on rakennettu ennen 1800-luvun puoliväliä. Sepänniemen luonnontilaisessa lehdossa voi havaita harvinaisiakin lintulajeja.

Koskensaaren historiassa on ihmisen vaikutus alkanut näkyä 1700 luvun lopulla. Saaren polun varrella on siellä sijainneen sahan aikainen mökki, tukinuittoon liittyviä kalliorenkaita sekä 1900-luvun alkupuolen huviloita. Luonnontilainen metsä sekä monimuotoiseksi luonnonympäristöksi muuttunut entinen kulttuuriymäristö tekevät saaresta erittäin suositun virkistysalueen.

Reittikartta.

Kansallisen kaupunkipuiston reitistö sopii hyvin myös pyörällä kuljettavaksi. Merkitty 35 kilometrin pituinen maastopyöräreitti kiertää pääosin kansallisen kaupunkipuiston alueella. Juustopolkua pitkin voi pyöräillä Vuolenkoskelle saakka ja vähemmän vaativa Ilvespolku vie Vierumäelle.

Ilvespolku

Frisbeegolf

Kaupunkipuiston alueella on useita frisbeegolfratoja. Heinola DiscGolfPark World on tasokas frisbeegolfpuisto Heinolan harjulla. Alueella on kolme eritasoista rataa. Kumpeli DiscGolfPark puolestaan sijoittuu vehmaalle perinnebiotooppialueelle Jyrängönvirran varteen. Kirkonkylän kultuuriympäristöön sijoittuva rata sivuaa myös kansallista kaupunkipuistoa.

Heinola DiscGolfPark