Heinolan lintuhoitolan riikinkukko

Heinolan lintuhoitola

Heinolan lintuhoitolan historia ulottuu vuosikymmeniä taaksepäin. Kaikki sai alkunsa 1960-luvulla, kun lintujen ystävä ja kaupungin puutarhatyöntekijä Anthony Bosley alkoi hoitaa loukkaantunutta laulujoutsenta. Pian Bosleyn koti täyttyi monenlaisista linnuista siinä määrin, että tuli tarve suuremmille tiloille. Heinolan kaupunki lupautui auttamaan ja ensimmäinen linnuille tarkoitettu rakennus valmistui Kirkkolammen rantaan 1963. Anthony Bosley ja hänen vaimonsa Mirja lahjoittivat kaupungille noin 300 trooppista lintua.

Lintuhoitola toimii edelleen alkuperäisellä sijainnillaan Heinolan harjun kupeessa, kansallisen kaupunkipuiston alueella. Hoitolan toiminta-ajatus on hoitaa loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja ja vapauttaa ne takaisin luontoon. Kun loukkaantunut lintu tuodaan hoitoon, henkilökunta katsoo ensi, onko lintu päällisin puolin kunnossa. Tarvittaessa lintu toimitetaan eläinlääkärin tarkastettavaksi ja toisinaan, etenkin siivistään loukkaantuneita lintuja käytetään röntgenkuvauksissa. Hoidetut ja toipuvat linnut jäävät odottamaan vapauttamistaan hoitolaan. Osa jää viettämään vanhuudenpäiviään lintuhoitolaan ilahduttaen vieraita.

Luonnonvaraisia lintuja tulee hoitoon noin 250-300 vuosittain. Niistä noin 30-40 prosenttia kuntoutuu ja palautetaan luontoon. Luonnonvaraisten lintujen lisäksi tarhassa on runsaasti papukaijoja ja muita pitovaikeuksien takia sinne päätyneitä lemmikkilintuja. Vesilinnuille rakennettiin oma hoitolarakennus vuonna 2020.

Lintuhoitolan ylläpidosta vastaa Heinolan kaupunki. Tarha toimii Koulutuskeskus Salpauksen, Keudan, POKE:n ja Livian eläintenhoitajaopiskelijoiden harjoittelupaikkana. Se tekee yhteistyötä myös Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Lintuhoitolassa vierailee vuosittain yli 100 000 vierasta.