Porin Etelärannan maisema, Kokemäenjoen ranta

Kivi-Pori

Kokemäenjoen eteläisellä rannalla oleva Kivi-Pori on Suomen klassistisen aikakauden huomattavin yhtenäinen kivikaupunkikokonaisuus. Kansallisesti ainutlaatuinen kaupunkimaisema on rikaspiirteisen klassistinen ja kertaustyylinen kokonaisuus, missä katunäkymät ovat yhtenäisiä, ja missä monet pihat ovat säilyttäneet perinteisen asunsa portteineen ja makasiineineen. Alue kattaa pääpiirteissään 1558 perustetun Porin kaupungin vanhimman asutetun osan. Sinne sijoittuivat kaupungin ensimmäinen raatihuone, kirkko ja kuninkaankartano.

Kivi-Porin julkisia rakennuksia ovat muun muassa raatihuone, Keski-Porin kirkko, hotelli Otava, tullimakasiini ja teatteri. Muut rakennukset ovat olleet alun perin yksityisiä asuintaloja ja kauppahuoneita; ns. Junneliuksen palatsi on nykyisin kaupungintalo. Suuren osan palon jälkeisen jälleenrakennusvaiheen julkisista ja yksityisistä rakennuksista on suunnitellut kaupunginarkkitehti C.J. von Heideken.

Porin raatihuoneen edessä on puisto, joka liittää alueen Porin ruutukaavan pääakseliin. Raatihuoneen pääfasadi on suunnattu puistoon ja esplanadikaduille. Joen rannassa sijaitseva Keski-Porin kirkko on ensimmäisiä uusgoottilaisia tiilikirkkoja Suomessa. Tornin huippu ja ikkunoiden puitteet ja sauvastot ovat valurautaa ja ne on tehty Porin Konepajassa. 

Kivi-Porin ja Kokemäenjoen pohjoisrannan teollisuusalueen yhdistää 1926 valmistunut, Jalmari Castrénin suunnittelema Porin silta. Tyypiltään se on harvinainen riippupaarteinen kaideansassilta.