Kotka

Lue ja ihastu

Kotkan historiaa työläisnaisia

Tarina kerrottavana

Kotkan monivaiheinen historia on täynnä mielenkiintoisia tapahtumia. Kaupunkipuiston paikkoihin liittyy paljon muutakin kuin mitä voimme nähdä – niillä on jokaisella kiehtovia tarinoita kerrottavanaan.

Historia
Kotka

Kohtalona Ruotsinsalmi

Monet eivät tiedä, että Kotkan edustalla on käyty pohjoismaiden suurimmat meritaistelut. 1780-luvulla Ruotsin ja Venäjän raja kulki Kymijokea pitkin 1743 solmitun Turun rauhan sopimuksen mukaisesti. Ruotsin kuningas Kustaa III halusi vahvistaa asemaansa ja saada takaisin Venäjälle menetetyt alueet. Kustaa III…

Jatka lukemista
Elämyksiä
Kotka

Öljysatamasta puistoksi

Kun Katariinan Meripuistossa vierailee ei välttämättä uskoisi, että paikalla oli aiemmin öljysatama isoine säiliöineen. Ajalta on toki vielä nähtävissä järeät laiturirakenteet ja öljysäiliön pohjarakenne. Näkyvämpää jälkeä historiasta edustaa puistossa Fort Katariinan linnoitus, joka on moniosaisen Ruotsinsalmen merilinnoituksen päälinnoitus 1790-luvulta. Katariinan…

Jatka lukemista
Historia
Kotka

Kyminlinna

Kyminlinna on Suomen suurista linnoituksista ainoa, joka on säilynyt lähes kaikkine etuvarustuksineen näihin päiviin saakka. Kyminlinna oli osa Venäläisten rakentamaa linnoitusjärjestelmää, joka rakennettiin Kustaa III sodan jälkeen. Linnoitus oli myös pohjoisin osa kaksoislinnoitusta ja Ruotsinsalmen merilinnoituksen kanssa sen tarkoituksena oli…

Jatka lukemista
Henkilöt
Kotka

Aleksanteri III kesälomalla

Venäjän keisari Aleksanteri III ja hänen puolisonsa Maria Feodorovna vierailivat Langinkoskella 1887. He ihastuivat paikkaan niin, että halusivat itselleen rakennettavan kalastusmajan kosken rannalle. Langinkosken kalastusmajan suunnitteli suomalainen arkkitehti Magnus Schjerfbeck ja sisustuksen arkkitehti ja taidemaalari Johan Jacob Ahrenberg ja jo…

Jatka lukemista
Tarinat
Kotka

Rouva Purpur ja kirkko

1800-luvun alussa ei vielä Kotkan kaupunkia tunnettu, vaan paikkakunnalla eleli yhdyskunta, joka oli muodostunut laajan linnoitusrakentamisen myötä. Katariina Suuri rakennutti linnoitusjärjestelmää Venäjän suojaksi. Yksi linnoituskaupungin asukkaista oli vanha, yli 100-vuotias everstinleski Maria Purpur. Hän osoitti sisukkuutensa sodassa kun vuonna 1855…

Jatka lukemista